מתלבטים איזה תואר ללמוד? מדעי המחשב? פסיכולוגיה? אולי רפואה? לא משנה באיזה תחום תבחרו, עד שלא תבצעו בחינת מיון כלשהי באנגלית (אמיר, אמירם או פסיכומטרי) תוטל עליכם חובה לביצוע קורסים באנגלית במהלך התואר בכל מוסד אקדמי בו תלמדו, כאשר רק ציון גבוה מספיק בבחינה יזכה אתכם בפטור מקורסי אנגלית במהלך התואר. לרוב, כדי להשיג את הפטור המיוחל, ניגשים המועמדים לתואר לבחינת אמיר. אז מה זה בכלל מבחן אמיר? איך נקבע הציון? מה ההבדל בינו לבין בחינת אמיר"ם? איך הכי טוב ללמוד לקראתו? כל התשובות כאן.
מהו מבחן אמיר?
מבחן אמיר הוא מבחן שמטרתו לאפשר למוסדות הלימוד האקדמיים בישראל לסווג את מועמדיהן על סמך רמת הידע שלהם בשפה האנגלית. זאת על מנת שיהיה ניתן לקבוע כמה קורסי חובה באנגלית על כל נבחן לבצע ואף לפטור חלק מהנבחנים מלימודי אנגלית במהלך לימודיהם האקדמיים. חשוב להדגיש כי ציונים במבחן אמיר מקבילים לציונים בפרק האנגלית בבחינה הפסיכומטרית.
מה שקורה בשטח הוא שרוב נבחני מבחן אמיר כבר נבחנו בעבר בבחינה הפסיכומטרית, אך לא הסתפקו בציון שקיבלו בחלק האנגלית ולכן ביקשו לשפר את הציון על ידי ביצוע מבחן אמיר. הבחינה הפסיכומטרית מורכבת ממספר פרקים בנוסף לפרקי האנגלית בנושאים עברית ומתמטיקה. לעומת זאת , מבחן אמיר הוא מבחן שבודק את רמת האנגלית בלבד ומורכב משלושה פרקים (הבחינה הפסיכומטרית מורכבת משמונה פרקים).
יתרה מזאת, רמת התוכן במבחן אמיר זהה לזו שבפרקי האנגלית בבחינה הפסיכומטרית. לכן, בכל הנוגע לציון רמת בחינות המיון באנגלית, מבחן אמיר נחשב למבחן שהסיכויים להצליח בו הם הגבוהים ביותר.
איך מבחן אמיר בנוי ולמי הוא מיועד?
על פי רוב, למבחן אמיר ניגשים שני סוגים של נבחנים. נבחנים מהסוג הראשון הם מועמדים ללימודים אקדמיים המעוניינים לשפר את הציון שקיבלו בפרקי האנגלית בבחינה הפסיכומטרית. זאת במטרה לקבל פטור מקורסי אנגלית בלימודים האקדמיים או בשביל להפחית את כמות הקורסים שיצטרכו ללמוד. נבחנים מהסוג השני הם כאלו שיכולים להתקבל לאוניברסיטה או מכללה מסוימת על סמך ממוצע הבגרויות שלהם בשילוב ציון מספק בבחינת סיווג באנגלית (במקרה המדובר – במבחן אמיר).
המבחן מורכב משלושה פרקים כאשר אורך כל אחד מהם הוא 20 דקות. הבחינה רציפה ולא ניתנת הפסקה בין הפרקים אלא אם אתם נבחנים בתנאים מותאמים. כל אחד מן הפרקים כולל שלושה סוגים של שאלות: השלמת משפטים – Sentence Completions, ניסוח מחדש – Restatements והבנת הנקרא – Reading Comprehension.
במבחן, מתוך שלושת הפרקים ישנו פרק פיילוט, לצד שני פרקי אמת. פרקי האמת בלבד הם אלו הקובעים את הציון בבחינה.
כעת נפרט על שלושת סוגי השאלות:
- שאלות "השלמת משפטים" – בשאלות מסוג זה, קיימת דרישה להשלים משפט שחסרה בו מילה או ביטוי באמצעות בחירה באפשרות המתאימה ביותר מתוך ארבע אפשרויות נתונות. על פי רוב, בכל מקבץ "השלמת משפטים" קיימות 12-11 שאלות. מטרת השאלות הללו היא לבחון את יכולתו של הנבדק להבין וליישם אוצר מילים בהקשר נתון.
- שאלות "ניסוחים מחדש" – בשאלות מסוג זה, נתון משפט מסויים ומתחתיו נתונים ארבעה שִכתובים של אותו משפט. קיימת דרישה לבחור מבין ארבעת המשפטים המשוכתבים את זה המשפט הקרוב ביותר במשמעותו למשפט המקורי. בכל מקבץ "ניסוחים מחדש" יש לרוב 6-7 שאלות. מטרת השאלות הללו היא לבחון את יכולתו של הנבחן להבין משפטים באנגלית ולזהות משפטים מורכבים המנוסחים בצורה שונה.
- שאלות "הבנת הנקרא" – שאלות הבוחנות הבנה של טקסטים באורך קצר אשר בדרך כלל נתונים בצורה חלקית, מתוך שלל תכנים אקדמיים. באמצעות שאלות רבות ברירה (שאלות אמריקאיות) אשר נשאלות לאחר כל קטע, נבדקת רמת ידיעת השפה האנגלית של הנבחן. בכל פרק במבחן אמיר נכללים שני קטעי הבנת הנקרא. לרוב, על כל אחד מהם נשאלות 5 שאלות. כמעט תמיד, הקטע השני יהיה מורכב ומסובך יותר להבנה מהקטע הראשון.
פרטים נוספים שצריך לדעת על מבנה הבחינה
בכל פרק במבחן אמיר, שאלות "השלמת משפטים" ושאלות "ניסוחים מחדש" מסודרות בסדר קושי עולה, בעוד שאלות הבנת הנקרא מסודרות בהתאם לסדר הופעת הנושאים בקטע ללא עלייה ברמת הקושי.
דבר נוסף שחובה לזכור הוא שאין אפשרות לחזור ולפתור פרקים קודמים לאחר סיום הזמן שהוקצה להם. על הנבחנים לארגן נכון את זמנם במהלך הבחינה ולפתור כל פרק במסגרת זמן של 20 דקות.
מבחן אמיר מתקיים בארבעה מועדים במהלך השנה כאשר הם קרובים למועדי הבחינה הפסיכומטרית וניתן לגשת למבחן אמי"ר מועד אחר מועד.
בכל המועדים בהם מתקיים מבחן אמיר ניתנת אפשרות לגשת למבחן בתנאים מותאמים. בשביל לעשות זאת יש לקבל אישור לבחינה בתנאים מותאמים, לאחר תהליך הגשת מסמכים מסודר.
איך נקבע הציון?
הציון במבחן אמיר נע בטווח בין 50 ל-150 והוא תואם לסולם הציונים של חלק האנגלית בבחינה הפסיכומטרית. כל מוסד לימוד משתמש בציון זה לפי ראות עיניו ולרוב לפיו מקבל החלטות בנוגע לחיוב לימודי אנגלית במהלך התואר ולכמות הקורסים שעל כל סטודנט לבצע במידה ולא השיג את הציון המקנה לו פטור מלימודי אנגלית במהלך הלימודים.
במספר מוסדות ציון זה אף משמש כקריטריון קבלה ללימודים. ציוני מבחן אמיר יועברו למוסדות הלימוד בטווח של עד 45 יום מיום הבחינה, כאשר בסמוך למועד הדיווח למוסדות, הציונים יהיו זמינים לנבחנים באיזור האישי באתר של מאל"ו (מרכז ארצי לבחינות והערכה) וגם יישלחו במייל.
במידה ונבחנתם במבחן אמיר או במבחן הפסיכומטרי מספר פעמים, לרוב, הציון הגבוה ביותר (במבחן אמיר או בחלק האנגלית בבחינה הפסיכומטרית) הוא הקובע, כך שבדרך כלל מבחן אמיר יכול רק לשפר את הציון הקודם לו ברמת הסיווג באנגלית.
אז כמה קורסי אנגלית תצטרכו לבצע במהלך הלימודים בהתאם לציונכם?
ברוב המוסדות האקדמיים החלוקה היא כדלקמן:
- אם קיבלתם ציון שהוא נמוך מ-100 תצטרכו לגשת ל-3 קורסים באנגלית.
- אם קיבלתם ציון שהוא בין 100 ל-119 תצטרכו לגשת ל-2 קורסים באנגלית.
- אם קיבלתם ציון שהוא בין 120 ל-133 תצטרכו לגשת לקורס אחד באנגלית.
- אם קיבלתם ציון שהוא 134 ומעלה תקבלו פטור מאנגלית.
ההבדלים בין מבחן אמיר לבין בחינת אמיר"ם
בחינת אמיר"ם על ידי מוסדות הלימודים עצמם ולכן ההרשמה נעשית דרכם. אם נבחן רוצה ללמוד במוסד אקדמי שאינו משתמש בחינת אמיר"ם לצורך מיון רמת האנגלית של המועמדים ללימודים בו, הוא יצטרך לגשת למבחן אמיר, שאליו נרשמים דרך המרכז הארצי לבחינות ולהערכה.
הבדל מהותי בין המבחנים הוא פורמט הבחינה. מבחן אמיר הוא מבחן בפורמט נייר ועיפרון. לעומת זאת, בחינת אמיר"ם הוא מבחן ממוחשב ואדפטיבי. מבחן אדפטיבי משמעותו מבחן המתאים את רמת הקושי של השאלות לרמת הנבחן. נבחן שטעה בשאלה, השאלה הבאה שיקבל תהיה שאלה ברמה נמוכה יותר, בעוד שנבחן שענה נכון על שאלה יקבל שאלה ברמה גבוהה יותר. חשוב לציין כי ציון הנבחן מושפע ממספר התשובות הנכונות בשילוב רמת הקושי שלהן.
בנוסף, ישנו שוני במבנה הבחינה. בבחינת אמיר"ם אין חלוקה לפרקים. מספר השאלות מכל אחד משלושת הסוגים משתנה מנבחן לנבחן.
זמן הבחינה בבחינת אמיר"ם הוא 60 דקות בממוצע ותלוי במספר השאלות, המשתנה מנבחן לנבחן.
מועדי בחינת אמיר"ם, בניגוד למבחן אמיר נקבעים על ידי המוסד האקדמי שמזמין את הבחינה מהמרכז הארצי.
הבדל נוסף הוא שבמבחן אמיר אין שימוש בדף טיוטה מפני שהמבחן ממחושב, בעוד שבמבחן אמיר טופס הבחינה יכול לשמש כדף טיוטה.
איך הכי טוב ללמוד למבחן אמיר
ישנם מכוני לימוד רבים וטובים אשר מציעים קורסי אנגלית עבור מבחני אמיר, החל מרמת לימודי אנגלית למתחילים וכלה ברמת לימודי אנגלית למתקדמים. עשו שיעורי בית ומצאו את המכון שיספק לכם את התמיכה המקצועית האיכותית ביותר ותכנים דינמיים אשר מותאמים לבחינה.
כמעט לכל מכון יש מילון מילים באנגלית ממנו ניתן לשנן מילים באנגלית. דבר אשר ישפר את רמת האנגלית שלכם. קריאה יומית רציפה של ספר בשפה האנגלית, מעבר על כל חומרי הלימוד באנגלית שניתנו במהלך הקורס של המכון שבחרתם והכנת תרגולים ושיעורי בית עשויים להביא את רמת האנגלית שלכם עד לרמת פטור. הכל תלוי בהשקעה מצדכם וכמובן ברמת האנגלית הבסיסית שלכם.
טיפ חשוב נוסף הוא לפתור בחינות להתנסות אשר מפורסמות באתר המרכז הארצי. כך תכירו לעומק את נוסח הבחינה ורמתה בפועל. אם ברצונכם ללמוד באופן עצמאי, כמובן שזו אפשרות. חפשו חומרי לימוד באינטרנט, מילוני מילים באנגלית חינמיים ותרגלו חומרים של המרכז הארצי.
לסיכום
קורסי האנגלית בכל מוסד אקדמי בו תבחרו ידרשו מכם להגיע למפגשים רבים ולהגיש מספר לא קטן של מטלות שבסופן תצטרכו לגשת למבחן. חשוב מאוד לדעת כי בכל מוסד אקדמי קיים ציון מינימלי (יכול להשתנות ממוסד למוסד) המהווה סף קבלה אליו.
מועמד שלא יקבל לפחות את הציון המינימלי לא יוכל להתקבל לאותו מוסד לימודים, גם אם הציון הכללי של מבחן הפסיכומטרי שלו גבוה. לכן כדאי לכם להגיע לרמה גבוהה באנגלית ולנסות לקבל פטור מכמה שיותר קורסים.
דרך טובה מאוד לעשות זאת היא ללמוד כנדרש ולגשת למבחן אמיר. תשאפו הכי גבוה כדי להגיע לפטור המיוחל (134 ומעלה), בחרו את מסגרת הלימודים המתאימה לכם ביותר וכמובן השקיעו את מירב מאמציכם. אין סיבה שזה לא יספיק.