למעלה מ60% מהאנשים המשכילים בישראל מתקשים לדבר אנגלית שוטפת באופן קבוע, ואם תשאלו את צוות המנטורים של ספיזי שלימד לא מעט אנשים לדבר אנגלית בביטחון, יגידו לכם שהסיבה המרכזית לכך שרוב הישראלים מרגישים חוסר ביטחון בדיבור אנגלית היא כי הם פשוט מתרגמים בראש מעברית לאנגלית ולהיפך, במקום לקלוט ולהעביר את המסר שלהם ישירות באנגלית, נשמע פשוט מדי?
הנה מאמר קצר שיסביר לכם איך לחשוב באנגלית ולהעביר מסר חד וברור באנגלית שוטפת.
השאלה הראשונה שעולה היא "למה בכלל להפסיק לתרגם מעברית לאנגלית? מה רע בזה". אז תארו לעצמכם סיטואציה שבה ניגש אליכם אדם זר ברחוב, ושואל אתכם שאלה פשוטה באנגלית כמו "Excuse me, how do I get to Rabin square from here?"
אם תעצרו ותנסו לתרגם מילה מילה, ראשית כל יהיו כאן כמה שניות טובות של שתיקה, כיוון שאתם השתתקתם לצורך תרגום, והאדם בצד השני לא יבין מה קורה, אז הבעיה הראשונה בתרגום היא איטיות, שפה זה דבר דינמי וכדאי שהיא תזרום לצורך תקשורת אפקטיבית.
הבעיה השניה שנוצרת מיד בסיטואציה שלנו היא כפל המשמעויות בשפות שונות, לעיתים משמעותה של מילה אחת באנגלית היא כמה מילים שונות בעברית, כמו בדוגמא שלנו, אתם בוודאי תבינו את המילים "Excuse me", ותקבלו את הפניה של האדם כ "סלח לי", אך אם תנסו לתרגם את המשך המשפט "How do I get" , יכול כמובן גם להגיד "איך אני מקבל".
כמובן שבמקרה שלנו, האדם סה"כ ניסה לשאול "איך אני מגיע מכאן לכיכר רבין".
זו אמנם דוגמא פשטנית מאוד, אך היא מבהירה מדוע אי אפשר לדבר אנגלית שוטפת אם אתם עסוקים בתרגום מילים בראש, זה פשוט לא עובד ככה כיוון ששפה צריכה לשבת בתוך תת המודע של הדובר, והנה 5 טיפים שיעזרו לכם לרכוש את השפה האנגלית ולהטמיע אותה ישירות בתת המודע שלכם, כמובן לא מספיק רק לקרוא את הטיפים וצריך גם ליישם אותם, אך אנו בספיזי סומכים עליכם שאתם מספיק רציניים כדי לקחת את הצעד ולבצע.
טיפ ראשון שיעזור לכם איך לדעת אנגלית שוטף
בניגוד לרוב האנשים בישראל שניגשים לשפה האנגלית קודם כל על ידי תרגום ושינון של מילים, אנו ממליצים לגשת לאנגלית בצורה של "Small bites", להכניס את האנגלית לחיים "בביסים קטנים", הדבר נמדד בפעולות יומיומיות קטנות כמו להפוך את הסמארטפון לאנגלית, לקרוא את השילוט בכבישים באנגלית במקום בעברית, ואפילו פשוט לתהות לעצמכם "How do I say it in English" על כל מיני סיטואציות בחיים, כשאתם עוברים במטבח הביתי, צופים בטלוויזיה או אפילו בטיול עם הכלב.
זה נשמע פשוט אך זה בסיס חשוב, ברגע שתתחילו לאתגר את המוח שלכם באנגלית בסיטואציות יומיומיות, תת המודע שלכם יבין שזה חשוב לכם ובאופן אוטומטי יחל להקדיש יותר תשומת לב ללימוד אנגלית.
טיפ שני: האזנה והקשבה
המרכיב הכי חשוב לפני דיבור אנגלית הוא דווקא האזנה והקשבה לשפה האנגלית, ברור לנו שאנשים רבים בישראל רוצים קודם כל לשפר את היכולת שלהם להבין אנגלית טוב יותר כי במציאות של היום רוב הידע הקיים בעולם מונגש בשפה האנגלית.
יש המון טכניקות לשיפור של הבנת השפה האנגלית משמיעה, וזה כמובן תלוי ברמה ההתחלתית שלכם, אם כרגע אתם במצב שאין לכם שליטה כלל בשפה האנגלית, אנו נמליץ בחום להתחיל מסיפורי ילדים פשוטים וקצרים, אפילו כאלה שאפשר ממש למצוא ביוטיוב, היתרון בסיפורים אלו זה שהם נמשכים מקסימום 3-4 דקות ולא יגזלו זמן רב, ובנוסף לסיפור הנשמע, כל העלילה מוצגת כמו סרט מצויר כך שאתם מיד מחברים בין שני חושים חשובים ברכישת השפה האנגלית, חוש השמיעה וחוש הראייה.
אם אתם ברמת אנגלית סבירה וסיפור מן הסוג הזה יהיה לכם קל מדי, אנו נמליץ להתקדם לשמיעת הרצאות ופודקאסטים בתחומים המעניינים אתכם או האזנה ל Audio books שתמיד רציתם לקרוא ופשוט התעצלתם.
טיפ שלישי: ״האזנה אקטיבית״
הטיפ הבא קשור מאוד לטיפ הקודם, כי האזנה לאנגלית היא חשובה, אך השיפור האמיתי באנגלית שלכם יגיע כאשר תעשו "האזנה אקטיבית", מה זה אומר? , ניתן דוגמא פשוטה, אם אתם כרגע מאזינים להרצאה בתחום מסוים שאתם אוהבים, אז אוטומטית יש לכם עניין להבין ולהתעמק בתוכן ההרצאה, אנו נבקש מכם כמעט בכל הזדמנות שיש לכם, לנסות לנחש את המשפט הבא של המרצה. למה? כי כך אתם לא רק מאזינים "פסיביים", אלא שאתם ממש יוצרים פיזית קשרים נוירולוגיים חדשים במוח הקשורים לשפה האנגלית, ובמילים פשוטות אתם מרגילים את המוח שלכם לחשוב באנגלית ומפתחים את הזיכרון ארוך הטווח שלכם שמעתה והלאה רק ילך וישתפר ביכולות ובקיבולת שלו לשפה האנגלית.
אתם עלולים להיות מופתעים אך מנתונים שאספנו מתלמידי ספיזי משלב אמצע הקורס והלאה, תלמידים צודקים כ-7 מתוך 10 פעמים ומצליחים "לנחש" מה המסר שהדובר התכוון להעביר עוד לפני שסיים את המשפט. אם כרגע אתם צודקים "רק" 3 מתוך 10 פעמים, אין מה להתבאס מזה, פשוט תמשיכו לתרגל כחלק מהתהליך.
טיפ רביעי: כדי לדבר אנגלית שוטפת צריך להיות מוקף באנשים דוברי אנגלית
הקיפו את עצמכם בסביבה דוברת אנגלית, בטיפ הראשון דיברנו בקצרה על החשיבות של "להכניס את האנגלית לחיי היומיום שלנו", אך כאן נרצה לקחת את זה צעד אחד קדימה, אם אתם רוצים להטמיע מילים בסיסיות באנגלית, או לשפר את אוצר המילים באנגלית, אנו נמליץ לכם בחום להפוך את הסביבה הפיזית שלכם לאנגלית..
ממש כמו שעושים עם ילדים קטנים כאשר שמים פתק עם כיתוב "Table" על השולחן, כך נעשה גם עבורנו, אגב, גם אם אתם יודעים איך אומרים כל רהיט בבית, היתרון של לעשות את זה למשך כמה ימים הוא שזה מרגיל את המוח שלכם לחשוב ולהתעסק באנגלית שוב ושוב, ולא תצטרכו להזכיר זאת לעצמכם.
הדבר החשוב יותר בסביבה דוברת אנגלית, הוא כמובן הסביבה האנושית או החברית איתה אתם יוצרים תקשורת. סביבה פיזית זה נחמד לצורך יצירת הרגלים, אך אם חשוב לכם באמת לשפר את יכולות ההבנה והדיבור, סביבה של אנשים נוספים שלומדים אנגלית או דוברים אנגלית ויוצרים איתכם אינטראקציה יום יומית, זה בדיוק ה"X Factor" שיעשה עבורכם את כל ההבדל ויעזור לכם להפוך לדוברי אנגלית טובים על ידי תרגול ולמידה בזוגות / בקבוצות.
אנו ממליצים מאוד לכל תלמידי ספיזי לא להתעסק ב"ביישנות" או ב"לא נעים לי", ולהבין שבדיוק כפי שחשוב לכם לשפר את האנגלית שלכם, כך יש אלפי תלמידים שונים שרוצים להשיג בדיוק את אותה תוצאה, ברגע שתקפצו למים ותעשו את השיחה הראשונה עם הBuddy שלכם, אתם תראו בעצמכם שזה הרבה יותר פשוט ממה שחשבתם, ומעבר לכך, זה כלי אפקטיבי מאוד שיעזור לכם לצמוח כדוברי אנגלית שוטפת.
אלו אמנם רק 4 טיפים מתוך מאות טיפים וטכניקות שמחכים לכם בתוכנית המלאה של ספיזי, אך לשלב זה אם רק תיישמו את ארבעת הטיפים הפשוטים הללו תיווכחו בשיפור אדיר ביכולות ההבנה של אנגלית וביכולות דיבור אנגלית, ויותר מזה, אתם תתחילו ללמד את המוח שלכם איך לחשוב באנגלית.
אם אתם תלמידים בספיזי והמאמר הקצר הזה עשה לכם חשק ללמוד אנגלית ולתרגל אנגלית ביחד איתנו.